fbpx
Lifestyle

HOPLR, het buurtnetwerk

Terug naar al het laatste nieuws

HOPLR, het buurtnetwerk

Een sociaal netwerk alleen voor uw buurt
U wil uw buren beter leren kennen, met hen contacten onderhouden en op de hoogte zijn van alles wat er in uw wijk gebeurt? Het private netwerk HOPLR is voor uw buurt wat Facebook betekent voor de planeet. Met alle privacy en zonder reclame.
Vier jonge Gentenaars richten het private sociale netwerk HOPLR op. Dat verspreidt zich als een lopend vuurtje in Brussel en de grote Belgische steden. Het platform wil de verbindende schakel vormen tussen alle inwoners van dezelfde wijk.

Iedereen kent de sociale media zoals Instagram, Facebook of Twitter. Maar wist u dat er een 100% Belgisch sociaal netwerk bestaat dat vandaag bijna 150.000 gebruikers telt en in de loop van 2019 mikt op 1 miljoen? Het gaat om het private netwerk HOPLR – spreek uit «hopler» – dat in 2014 door vier jonge Gentenaars werd opgericht en tot doel heeft om de inwoners van dezelfde wijk gratis met elkaar in verbinding te stellen.

Hoe wordt u lid? Heel eenvoudig. Schrijf u gewoon in op de website met vermelding van de vertrouwelijke code die u met de post in uw brievenbus heeft ontvangen, of anders met vermelding van uw postcode. Het is immers een privaat netwerk en alleen de inwoners van dezelfde wijk kunnen onderling communiceren. Het netwerk is afgesloten voor commerciële en reclameboodschappen of spam.

Doelstelling? Het platform richt in de eerste plaats op buurtbewoners. Die krijgen niet alleen de mogelijkheid om nader kennis te maken, maar kunnen ook diensten en voorwerpen uitwisselen, activiteiten aankondigen, initiatieven opstarten, zoekertjes plaatsen, problemen met de openbare weg of de veiligheid melden, verloren huisdieren terugvinden, hulp vragen, buurtfeesten organiseren … En zelfs meewerken aan het beheer ervan.

Want niet alleen particulieren gebruiken HOPLR: besturen en verstrekkers van lokale overheidsdiensten kunnen er eveneens gebruik van maken om inlichtingen mee te delen, waarschuwingen te versturen, projecten op te starten of evenementen aan te kondigen. Zij hebben echter geen toegang tot de berichten en informatie die de buurtbewoners naar elkaar sturen. Die blijven privaat en beschermd. Momenteel zijn een dertigtal overheidsdiensten aangesloten bij het netwerk.

«Gemeenten maken er bijvoorbeeld gebruik van voor het melden van een stroomonderbreking, van werken die voor hinder kunnen zorgen, van een wijziging van de datum van ophaling van het huisvuil of andere louter lokale informatie», aldus Gaëlle Poncelet, verantwoordelijk voor de ontwikkeling aan Franstalige zijde, in een gesprek met de RTBF. HOPLR ging van start in enkele grote Vlaamse steden, zoals Gent en Antwerpen, en breidde vervolgens snel uit tot in Brussel, waar al meer dan 150 wijken meedoen. Het verovert nu ook Wallonië en zelfs Nederland.

Het netwerk is uiteraard ook online bereikbaar op smartphone en tablet. Het volstaat om de gratis HOPLR app te downloaden op Google Play of in de App Store.

Wilt u alles weten over uw buurt? Met HOPLR bent u rechtstreeks verbonden met uw buren.

Het laatste nieuws over Lifestyle

Investeren
Waarom België zoveel Fransen aantrekt
Niet alle Fransen die in België wonen zijn fiscale vluchtelingen.…
Lifestyle
Winter in Brussel: de hoofdstad op haar mooist
Brussel staat in de winter synoniem voor de grootste en…
Lifestyle
Belgische wijnen in opmars
België is een bierland, dat weet iedereen. Maar in de…
Lifestyle
Ukkel, parel van Brussel!
Ooit beschouwd als bolwerk van de bourgeoisie onderging deze prachtige…
Geïnteresseerd?

Contact