fbpx
Lifestyle

Hoe domotica uw wooncomfort omhoog stuwt

Terug naar al het laatste nieuws

Hoe domotica uw wooncomfort omhoog stuwt

Domotica heeft de laatste jaren enorme sprongen vooruit gemaakt. Dat heeft de technologie niet alleen doeltreffender gemaakt, maar ook betaalbaarder. Met de juiste domotica zorgt uw huis voor u, in plaats van andersom. Ontdek hier de talloze mogelijkheden!

DomotiWa?

Maar eerst: wat is dat eigenlijk, domotica? Domotica is de verzamelnaam voor de meest uiteenlopende technologieën die handelingen in uw huis kunnen automatiseren. Daardoor kunt u uw huis slimmer beheren waardoor enerzijds uw wooncomfort verhoogt en anderzijds uw rekeningen verlagen. Doordat u minder zaken moet doen in huis, houdt u meer tijd over voor wat u wél leuk vindt.

Energie: bespaar met domotica

Domotica kan uw zonwering automatisch openen of sluiten in functie van de lichtinval, het uur van de dag én de temperatuur buiten. Zo moet u minder stoken of koelen. Daarnaast biedt domotica u ook de mogelijkheid om alle toestellen en verlichting in huis (of een vooraf ingestelde selectie) in één keer automatisch uit te schakelen van zodra u het huis verlaat, zodat u geen onnodige stroom verbruikt. Eén van de bekendste domoticasystemen in België voor automatische zonweringen en domotica is ongetwijfeld Somfy, al loont het de moeite om ook nieuwe spelers op de markt te bekijken.

Wooncomfort

Niets zo onaangenaam als thuiskomen in een koud huis. Met domotica overkomt het u nooit meer. Met slimme thermostaten zoals de Nest kunt u immers de temperatuur in elke ruimte van het huis vanop afstand instellen, zodat het net goed is wanneer u binnenstapt. Maar domotica gaat nog veel verder in het verhogen van uw wooncomfort. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen uit meerdere lichtsferen in huis: gezellig voor wanneer u een etentje organiseert, goed verlicht wanneer er huiswerk moet gemaakt worden of intiem wanneer u samen in de zetel zit. Met een druk op het scherm is het zo ingesteld. Of wilt u een berichtje ontvangen wanneer de was gedaan is of op uw smartphone controleren of er nog melk in de koelkast zit? Met domotica kan het allemaal!

Uw huis = uw entertainmentcenter

Een ander domein waarin domotica uitblinkt, is entertainment. Stel u even voor dat uw favoriete nummer net begint wanneer u de garage inrijdt. Wanneer u enkele minuten later de keuken binnenstapt, herneemt dezelfde song op exact dezelfde seconde waar hij daarnet gestopt was. Of er speelt automatisch klassieke muziek wanneer mama op het toilet gaat zitten, en drumstep wanneer zoonlief plaatsneemt. Belt er iemand aan tijdens uw favoriete tv-programma? Dan pauzeert de tv-automatisch zodat u geen seconde hoeft te missen.

Veiligheid voorop

Domotica laat zich uiteraard zeer makkelijk integreren in de beveiliging van uw huis. Zo kunt u bijvoorbeeld overal in huis op uw smartphone controleren wie er aan de deur staat. U kunt simuleren dat u thuis bent door verlichting of de tv af en toe automatisch aan te laten gaan. Of u kunt instellen op welke momenten van de week de toegangscode van de poetsvrouw moet werken, en wanneer niet. De laatste innovatie komt van domoticamerk Nuki en vereist zelfs helemaal geen code meer: deursloten gaan immers automatisch open wanneer u ze nadert met uw smartphone op zak, en sluiten weer achter u. Bewegingssensoren kunnen alarm slaan bij inbraak, maar bijvoorbeeld ook zachtjes uw pad verlichten naar het toilet ’s nachts, zodat u niemand wakker maakt. Slaat er een brand uit, dan treden niet alleen het alarm en de sproeiers in werking maar belt uw huis meteen de brandweer en zet alle lichten aan, zodat u snel en veilig het huis kan verlaten.

Het topje van de ijsberg

Het zijn slechts enkele van de talloze mogelijkheden van domotica. En nu ook gewone huishoudtoestellen steeds slimmer worden dankzij de doorbraak van Internet of Things, zullen er in de nabije toekomst ongetwijfeld weer veel nieuwe mogelijkheden bijkomen.

 

Het laatste nieuws over Lifestyle

Investeren
Waarom België zoveel Fransen aantrekt
Niet alle Fransen die in België wonen zijn fiscale vluchtelingen.…
Lifestyle
Winter in Brussel: de hoofdstad op haar mooist
Brussel staat in de winter synoniem voor de grootste en…
Lifestyle
Belgische wijnen in opmars
België is een bierland, dat weet iedereen. Maar in de…
Lifestyle
Ukkel, parel van Brussel!
Ooit beschouwd als bolwerk van de bourgeoisie onderging deze prachtige…
Geïnteresseerd?

Contact