fbpx
Lifestyle

De Kanaalzone, de nieuwe hippe wijk van Brussel

Terug naar al het laatste nieuws

De Kanaalzone, de nieuwe hippe wijk van Brussel

Het gebied ten noorden van het kanaal is een van de meest dynamische plaatsen van de hoofdstad: tal van projecten rijzen er in sneltempo uit de grond. Tussen Tour&Taxis en het Noordstation wandel je door een wijk die een ware revival beleeft.

Iedereen in Brussel praat de laatste maanden, en zelfs al enkele jaren, over de wijk. Iedere week gebeurt er wel iets of ziet een nieuw project er het licht. Dé blikvanger is een project dat nog steeds veel inkt doet vloeien: de heropening van de voormalige Citroën-garage, het emblematische art-decogebouw van glas en staal op de hoek van de Willebroekkaai en de Koning Boudewijnlaan, dat met de hulp van het Centre Pompidou werd omgetoverd tot een museum voor hedendaagse kunst …

  

Het kanaal bestrijkt een heel grote zone van de hoofdstad, vermits het over een afstand van 14 kilometer 8 gemeenten doorkruist. Het is echter het noordelijke deel, tussen het Saincteletteplein en de bekende Van Praetbrug, waarover het meest gesproken wordt. Deze wijk beleeft een heuse revival: terwijl er vroeger alles in het teken stond van transport en industrie, en ze daarna lange tijd onbenut bleef, is het vandaag een moderne woonwijk, waar verschillende culturen en generaties samenleven, en alle aandacht wordt geschonken aan zachte mobiliteit, groene zones en respect voor het milieu, kortom: waar levenskwaliteit vooropstaat.

Wandel door de wijk en je merkt meteen welke evolutie ze heeft doorgemaakt. Op enkele honderden meter van het Noordstation, aan de voet van metrostation IJzer, is het intussen een wandelweg die bij de Brusselaars erg in de smaak valt.

Allicht heeft het enorme complex van Tour & Taxis alles in een stroomversnelling gebracht, met de herbestemming van het koninklijk pakhuis, de aanleg van een park en een groene promenade, de bouw van de incubator voor duurzame bedrijven Greenbizz en van 350.000 m2 woningen, kantoren en winkelruimten, die al goed gevorderd zijn. Daarna kwam de Up-Site, met 41 verdiepingen, 250 luxeappartementen en een wellnessruimte de hoogste woontoren van België.

 

Ook het bekende winkelcentrum Docks Bruxsel is gebouwd in de Kanaalzone, meer bepaald op het vroegere industrieterrein van de kachelfabriek Godin. Vergeet ook de jachthaven niet, met haar vele jachten en zeilboten, net als de woonschepen en de Waterbus waarmee je tussen het centrum van Brussel en de gemeente Vilvoorde kan varen…

Rond het havenstation zijn ook talrijke nieuwe residentiële constructies opgetrokken. Het wekt dus geen verbazing dat de wijk opnieuw bruist van het leven, want zowel ’s zomers als de rest van het jaar vinden er heel wat activiteiten en evenementen plaats (van Brussel Bad en het Havenfeest tot het Vliegerfestival). Dat uit zich ook in de opening van tal van lokale winkels, restaurants, bars-terrassen, kunstgalerijen en andere culturele centra die zowel buurtbewoners als wandelaars lokken, vermits het opnieuw fijn is om langs het water te wandelen of te fietsen. Een voetgangersbrug zal trouwens weldra een veilige oversteekplaats vormen voor zowel voetgangers als fietsers. Geen twijfel mogelijk: de Brusselse Kanaalzone is vandaag dé hippe wijk van de hoofdstad.

Ontdek Canal Wharf, de perfecte verbindingsschakel met de opbloeiende wijk van het Kanaal.

 

Het laatste nieuws over Lifestyle

Investeren
Waarom België zoveel Fransen aantrekt
Niet alle Fransen die in België wonen zijn fiscale vluchtelingen.…
Lifestyle
Winter in Brussel: de hoofdstad op haar mooist
Brussel staat in de winter synoniem voor de grootste en…
Lifestyle
Belgische wijnen in opmars
België is een bierland, dat weet iedereen. Maar in de…
Lifestyle
Ukkel, parel van Brussel!
Ooit beschouwd als bolwerk van de bourgeoisie onderging deze prachtige…
Geïnteresseerd?

Contact