Reportage

Eigenbrakel: groen, dynamisch en intermodaal

Terug naar al het laatste nieuws

Eigenbrakel: groen, dynamisch en intermodaal

In het hart van de Hain-vallei en aan de rand van Brussel combineert de belangrijkste gemeente van Waals-Brabant dynamisme en aantrekkelijkheid in een omgeving waar de natuur haar rechten behoudt. De troeven van de stad gecombineerd met de charme van het platteland.

Met een burgemeester die de absolute meerderheid behoudt om zijn vierde termijn te beginnen na de verkiezingen van 14 oktober, geniet Eigenbrakel al bijna 20 jaar van een opmerkelijke politieke stabiliteit. Dit stelt het huidige team in staat om tal van projecten uit te voeren die deze gemeente van 39.000 inwoners, de dichtstbevolkte van Waals-Brabant, bijzonder aangenaam en veilig maken om in te wonen.

Zoals blijkt uit de recente opening van het Plan du Paradis, een natuurgebied van 40 ha met een meer van 5 ha vlakbij het Parc de l’Alliance en op 10 minuten lopen van het stadscentrum. Op deze site zal binnen twee of drie jaar het toekomstige zwembad zijn deuren openen tot grote vreugde van de inwoners van de streek.

 

Eigenbrakel ligt op een benijdenswaardige geografische locatie, op ongeveer twintig kilometer van Brussel, in het hart van de groene gordel rond de Europese hoofdstad. Omringd door bossen, velden … en de beroemde Leeuw van Waterloo, die wel degelijk gelegen is op haar grondgebied, beschikt de gemeente toch over een uitstekend snelwegen- en spoorwegennet. Ze is rechtstreeks bereikbaar vanuit de oostelijke en de westelijke ring, wordt aangedaan door 18 TEC-lijnen en zal binnenkort een van de belangrijkste RER-stations in het zuiden van Brussel huisvesten. Een Park & Ride-station dat de hoeksteen wordt van een intermodaal transportnetwerk dat gestimuleerd wordt door het mobiliteitsplan van de gemeente.

Een plan dat zachte mobiliteit hoog in het vaandel draagt, met de geleidelijke aanleg van een fietspadennetwerk dat de verschillende activiteitencentra van Eigenbrakel met elkaar verbindt, zoals bijvoorbeeld de vele scholen van de verschillende onderwijsnetten en het sportcomplex Gaston Reiff. Het doel is om 50 km gescheiden wegen voor zachte vervoerswijzen te bereiken (we zijn er bijna), die maximale veiligheid bieden aan wandelaars, of ze zich nu voor hun vrije tijd of voor hun werk verplaatsen. Deze ontwikkelingen anticiperen zelfs op de komst van nieuwe vervoerswijzen zoals voortbewegingstoestellen en elektrische steps …

 

De voortdurend groeiende economie vaart er wel bij, met meer dan 550 bedrijven verspreid over heel de gemeente en meer dan 500 kmo’s die zich gevestigd hebben in een omgeving die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van hun activiteiten  … en voor de werkgelegenheid, met name in de strategisch gelegen bedrijvenparken aan de rand van de stad, zoals dat van het Parc de l’Alliance. Daarnaast trekken ook de wekelijkse markten elke vrijdag en zondag vaste klanten aan, evenals de grote winkelketens en winkelcentra die over heel het grondgebied verspreid zijn.

Ook op cultureel vlak schittert Eigenbrakel in de hele regio dankzij de aanwezigheid van gerenommeerde instellingen, zoals het cultureel centrum, het gigantische bioscoopcomplex, de kunstacademie of de muziekacademie … En dan hebben we het nog niet gehad over de musea gewijd aan de wapenfeiten en later de nederlaag van Napoleon op het grondgebied van de stad, waarvan onlangs de tweehonderdste verjaardag werd gevierd.

Ontdek de vele huisvestingsmogelijkheden in de nieuwe wijk l’Alliance, die de voorkeur geeft aan zachte mobiliteit met een zeer mooi fietspad tot in het centrum van Eigenbrakel.

Het laatste nieuws over Reportage

Reportage
Eigenbrakel: groen, dynamisch en intermodaal
In het hart van de Hain-vallei en aan de rand…
Lifestyle
Wat kan je deze week rond het kanaal zoal doen?
10 activiteiten voor rond de Kanaalzone Een bruisende wijk als…
Lifestyle
De Kanaalzone, de nieuwe hippe wijk van Brussel
Het gebied ten noorden van het kanaal is een van…
Geïnteresseerd?

Contact