Lifestyle

10 tips om uw klein appartement groots in te richten

Terug naar al het laatste nieuws

10 tips om uw klein appartement groots in te richten

Wist u dat de gemiddelde oppervlakte van een appartement in Vlaanderen tussen 2000 en 2016 is gedaald van 88 m² naar 66 m²? Door stijgende grond- en energieprijzen vooral jonge gezinnen en starters steeds kleiner wonen. Een kleiner appartement kan gelukkig nog altijd groots aanvoelen, mits u rekening houdt met enkele slimme tips.

  1. Werk met meubels op maat

Als u over weinig ruimte beschikt, moet u deze optimaal gebruiken. Laat geen centimeter boven, onder of naast kasten, bedden en zetels onbenut, maar verwerk er kostbare opbergruimte in. Maatwerk heeft als bijkomend voordeel dat het voor rust zorgt in je interieur.

  1. Downsize uw eettafel

U hebt die enorme eettafel echt niet nodig. Vervang ze door een kleine, gezellige ronde tafel die net groot genoeg is voor de dagelijkse gebruikers. U zal er heel wat kostbare ruimte mee winnen. En ontvangt u toch eens meer mensen, dan vindt u vast een eenvoudige oplossing voor een avond.

  1. Hang uw tv op

Belgen zijn verknocht aan tv-meubels, terwijl dit type meubel enkel ruimte opslokt. Overweeg uw tv aan de muur op te hangen met een stevige tv-meubel of plaats hem op de schoorsteenmantel. U zal er heel wat aantrekkelijke vloerruimte mee winnen.

  1. Creëer zones

Zoveel mogelijk open ruimte lijkt logisch, maar in een klein appartement is het geen goed idee. Zo lopen de verschillende functionele ruimtes (slaapplaats, keuken, leefruimte) immers door elkaar en creëert u net een beklemmend gevoel van chaos. Kies eerder voor zones die u visueel van elkaar afscheidt met behulp van kasten, gordijnen of eenvoudigweg verfkleuren.

  1. Maak volop gebruik van visuele trucs

Lichte tinten geven meer ruimtegevoel dan donkere, spiegels geven je kamer een extra dimensie, gordijnen van aan het plafond in plaats van aan het raam doen je plafond hoger lijken … Het zijn klassieke trucjes, maar ze werken altijd!

  1. Ga niet te vaak interieurshoppen

Interieurspulletjes kopen is leuk, maar in een kleine ruimte komt een allegaartje al snel rommelig over. Koop eerst de grote meubels en vul deze vervolgens aan met een beperkt aantal visuele details. Het lijkt een contradictie, maar een handvol grote meubels in een kleine ruimte voelen veel grootser aan dan tal van kleine spulletjes bij elkaar.

  1. Voeg glas toe

Sloop muren, vergroot ramen of vervang massieve deuren door glazen varianten om zoveel mogelijk licht binnen te krijgen en uw blikveld te verruimen.

  1. Kies voor ingebouwde of verborgen verlichting

Lampen zijn vaak prachtige kunstwerkjes op zich. In kleine ruimtes zijn ze echter te prominent aanwezig. Kies daarom voor ingebouwde verlichting waar mogelijk. Lukt dat niet, dan zijn er veel mogelijkheden voor verborgen verlichting: een lichtsnoer bovenop een kast, onder een meubel of achter een zetel kan een prachtig visueel effect creëren.

  1. Vergeet uw vloer niet te gebruiken

Laat een vloer op eenzelfde verdiep zoveel mogelijk doorlopen in verschillende kamers. Als u elke kamer een andere vloer geeft, lijkt die kamer optisch kleiner. Vermijd ook plinten tussen deuren. Wilt u de ruimte nog verder vergroten, gebruik dan dezelfde kleur voor vloer en muren. Daardoor lijken uw meubels wel te zweven!

10.Ruim op

Onze laatste tip is misschien wel de moeilijkste, maar ook de meest doeltreffende: ruim regelmatig op. Want hoe minder spullen er in uw gezichtsveld liggen, hoe ruimer de ruimte aanvoelt.

 

Het laatste nieuws over Lifestyle

Investeren
Waarom België zoveel Fransen aantrekt
Niet alle Fransen die in België wonen zijn fiscale vluchtelingen.…
Lifestyle
Winter in Brussel: de hoofdstad op haar mooist
Brussel staat in de winter synoniem voor de grootste en…
Lifestyle
Belgische wijnen in opmars
België is een bierland, dat weet iedereen. Maar in de…
Lifestyle
Ukkel, parel van Brussel!
Ooit beschouwd als bolwerk van de bourgeoisie onderging deze prachtige…
Geïnteresseerd?

Contact