fbpx
Investeren

DOSSIER: Registratierechten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Terug naar al het laatste nieuws

DOSSIER: Registratierechten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Registratierechten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Basisrechten en abattementen

In tegenstelling tot het Vlaams Gewest heeft het Brussels Gewest zijn registratierechten niet verminderd. Ze bleven op 12,5%, het tarief van vóór de regionalisering, maar er werd gekozen voor een fiscale geste, met name ten gunste van jongere kopers en kopers met minder armslag. Als het om een enige woning gaat, wordt een ‘abattement’ aangeboden op een eerste schijf van 175.000 euro (wat overeenkomt met een besparing van 21.875 euro). Dit abattement geldt echter enkel voor een woning (geen kantoor of handelsruimte) met een venale waarde tot maximaal 500.000 euro.

Indien de aankoop slechts een bouwperceel betreft, wordt alles door twee gedeeld: de prijs is maximaal 250.000 euro; de abattementschijf bedraagt 87.500 euro; de besparing is 10.937,50 euro.

De kopers krijgen een termijn van twee jaar om er hun hoofdverblijf te vestigen (drie jaar als het om bouwplaatsen en woningen/appartementen in aanbouw of op plan gaat) en ze zijn verplicht het pand minstens vijf jaar te behouden.

De kopers moeten voorts natuurlijke personen zijn (geen vennootschap of vzw), terwijl de aankoop de volledige volle eigendom moet betreffen (geen deel van het gebouw, geen vruchtgebruik, geen naakte eigendom, …). Het abattement geldt overigens enkel bij verkoop. Andere overeenkomsten (gift, uitwisseling, delen, …) zijn uitgesloten van dit voordelige stelsel.

Een laatste belangrijke voorwaarde: geen enkele van de verwervers mag op datum van de verkoopcompromis de volledige volle eigendom hebben van een ander onroerend goed dat geheel of gedeeltelijk bestemd is voor woongelegenheid, ongeacht of dit gelegen is in Brussel, Wallonië, Vlaanderen of zelfs het buitenland. Dit abattement zal hun echter toch worden gegund indien ze dit pand binnen de twee jaar verkopen.

Het laatste nieuws over Investeren

Investeren
Overweeg in Brussel te investeren in een parkeerplaats
Zoals bij elke vastgoedbelegging, zijn hier enkele punten waarmee u…
Investeren
Wij staan voor u klaar tijdens het hele aankoopproces
Uw tevredenheid is onze prioriteit. Wij combineren rentabiliteit met zekerheid,…
Investeren
DE TIJD: ‘Onze vastgoedvisie maakt wonen in een grootstad trendy en aangenaam’
11 april 2022 17:13 Met toonaangevende nieuwbouwprojecten als Canal Wharf en…
Investeren
Assistentiewoningen: Zonder zorgen de toekomst tegemoet
Wij stellen u graag comfortabele appartementen voor, aangepast met de…
Geïnteresseerd?

Contact