fbpx
Investeren

Investeren in vastgoed: vijf tips voor een succesvolle start

Terug naar al het laatste nieuws

Investeren in vastgoed: vijf tips voor een succesvolle start

Nu de beurs alle kanten op swingt, krijgt investeren in vastgoed weer volop aandacht. Beleggen in vastgoed kan dan ook een mooie investering zijn, met een regelmatig rendement én een mooie meerwaarde. De onderstaande tips verhogen uw kansen op succes aanzienlijk.

  1.    Bereken vooraf uw winst

Volgens een recente studie denkt één Belg op vier dat vastgoed een rendement van 5% oplevert. Eén op zes verwacht zelfs een rendement van 8% of meer. Dat is jammer genoeg niet realistisch. Het reële rendement ligt meestal eerder iets boven de 3%.

Sommige vastgoedmakelaars spiegelen echter veel hogere rendementscijfers voor. Vaak is dit het brutorendement. Daar bent u echter niet veel mee. U wilt immers weten wat u netto zal overhouden. Dat kan u gelukkig perfect zelf uitrekenen.

Om het nettorendement te berekenen, moet u eerst de verwachte huuropbrengst verminderen met mogelijke jaarlijkse kosten, zoals:

  •      Onderhoud, renovaties, eventuele leegstand tussen twee huurders in …
  •      Verzekeringen en onroerende voorheffing
  •      Eventuele hypotheekafbetalingen

Dit nettobedrag deelt u door de totale investering, en vermenigvuldigt u met 100. Dit is het nettorendement. U hebt bijvoorbeeld 220.000 euro geïnvesteerd in de aankoop van een appartement (inclusief de initiële notaris-, opfris- en andere kosten). U verwacht een jaarlijkse huuropbrengst van 10.200 euro, en jaarlijks 3.000 euro kosten. Uw nettorendement is dan 3,27%, want (10.200-3.000)/220.000×100=3,27.

  1.    Eigen geld of lenen?

Om te investeren in vastgoed, hebt u natuurlijk een behoorlijk budget nodig. Gelukkig hoeft u niet eerst jarenlang te sparen vooraleer u een eerste keer kunt investeren in vastgoed. Integendeel zelfs, dankzij de huidige lage renten kan een hypotheeklening voor een deel van de investering net heel interessant zijn! Dit noemen we het hefboomeffect.

Een hefboomeffect werkt als volgt. Stel, u wil een appartement kopen met een totale kostprijs van 220.000 euro. U hebt genoeg op uw spaarrekening staan en financiert de aankoop zelf. Volgens onze bovenstaande berekening levert dit u een jaarlijks nettorendement op van 7.200 euro of 3,27%.

Maar wat als u nu slechts 50.000 euro zou investeren en de overige 170.000 euro zou lenen aan 2%? Dan betaalt u op een jaar 3.400 euro aan interesten, waardoor uw nettorendement daalt van 7.200 euro naar 3.800 euro. Die opbrengst behaalt u echter met een eigen investering van amper 50.000 euro. Dat betekent dat uw rendement is gestegen van 3,27% naar 7,6% of meer dan het dubbel!

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ook de meest doorwinterde vastgoedinvesteerders gebruik maken van dit hefboomeffect, zelfs wanneer ze voldoende geld op hun spaarrekening hebben staan om geen lening nodig te hebben.

  1.    Investeren in vastgoed = investeren in een goede locatie

Locatie is een ontzettend belangrijk criterium wanneer u op zoek gaat naar een vastgoedinvestering, veel belangrijker nog dan de staat of de mogelijkheden van het vastgoed. Stedelijke centra en gemeenten rond een stad zijn aantrekkelijker voor huurders dan een mooie woning die ver van alles af ligt. De belangrijkste locatiecriteria voor huurders zijn:

  •      Parkeergelegenheid
  •      Nabijheid van winkels en ontspanningsmogelijkheden
  •      Nabijheid van verbindingswegen of openbaar vervoer
  •      Specifiek voor gezinswoningen: nabijheid van scholen

Kijk daarnaast zeker ook naar de aantrekkingskracht van de onmiddellijke omgeving en investeringen in infrastructuur. Of zoek de demografische evolutie van de wijk op. Een wijk in opmars kan immers prachtige meerwaardes opleveren. Kijk bijvoorbeeld naar de grote meerwaardes die recent zijn gerealiseerd in ’t Eilandje in Antwerpen, of die we binnenkort waarschijnlijk mogen verwachten van de opkomende Vaartkom in Leuven.

  1.    Vergeet de wet niet

Als toekomstig verhuurder bent u best op de hoogte van de huurwetten en andere juridische aangelegenheden. Vertrouw nooit op de standaardcontracten die u overal op het web kunt downloaden. Schakel liever een professional in om uw verhuurdocumenten op te stellen of op zijn minst na te lezen.

  1.    Investeren in vastgoed = tijd investeren

Investeren in vastgoed wordt vaak als passief inkomen omschreven, maar toch vraagt het nog altijd om een, weliswaar beperkte, tijdsinvestering.

De beste locatie en een geschikt pand uitzoeken, huurders screenen, voordelige renovaties uitzoeken of zelf de handen uit de mouwen steken … Er kruipt toch wat tijd in. Daar staat tegenover dat elke tijdsinvestering van uw kant tastbaar resultaat oplevert in uw portefeuille, en dat u uw eigen baas bent. Een gevoel waar niets tegenop kan!

 

Het laatste nieuws over Investeren

Investeren
Overweeg in Brussel te investeren in een parkeerplaats
Zoals bij elke vastgoedbelegging, zijn hier enkele punten waarmee u…
Investeren
Wij staan voor u klaar tijdens het hele aankoopproces
Uw tevredenheid is onze prioriteit. Wij combineren rentabiliteit met zekerheid,…
Investeren
DE TIJD: ‘Onze vastgoedvisie maakt wonen in een grootstad trendy en aangenaam’
11 april 2022 17:13 Met toonaangevende nieuwbouwprojecten als Canal Wharf en…
Investeren
Assistentiewoningen: Zonder zorgen de toekomst tegemoet
Wij stellen u graag comfortabele appartementen voor, aangepast met de…
Geïnteresseerd?

Contact