fbpx
Bouwen

De 5 sleutels van een passiefwoning

Terug naar al het laatste nieuws

De 5 sleutels van een passiefwoning

Wist u dat het perfect mogelijk is om te leven zonder verwarming, zelfs in België?

Het volstaat in een passiefhuis te wonen. Modern, gezellig, comfortabel, milieuvriendelijk, energiezuinig… Passiefwoningen zitten in de lift. Het principe is eenvoudig: een verwarmingssysteem is niet nodig, de warmte die binnen wordt vrijgegeven en van buiten wordt aangevoerd, volstaat om de temperatuur te regelen.

Het principe van een passiefhuis: warmteverlies zo veel mogelijk beperken, zodat een minimum aan energie volstaat om het tijdens de hele winter te verwarmen. Waar komt die energie vandaan? Hoofdzakelijk van de warmte die wordt vrijgegeven door degenen die er in wonen, door elektrische toestellen en de zonnestraling doorheen de ruiten. Radiatoren en centrale verwarming zijn niet nodig. In een traditioneel gebouw dienen ze eigenlijk alleen om het warmteverlies te compenseren.

  1. Oriëntering

De ligging van een passiefhuis wordt zo gekozen dat het optimaal is afgestemd op de zonnestraling en zo goed mogelijk is beschermd tegen koude en vocht. Grote vensteropeningen op het zuiden om te profiteren van de calorieën van de zon, kleine openingen op het noorden en afscherming met planten aan de buitenzijde. 

  1. Isolatie

Een passiefhuis is in de eerste plaats heel goed geïsoleerd, zodat het luchtdicht is. Muren, daken en vloeren krijgen een betere isolatie en idealiter hebben de vensters een driedubbele beglazing en heel doeltreffende ramen. Daarnaast wordt jacht gemaakt op koudebruggen, dit zijn specifieke punten in de structuur waarlangs warmte kan ontsnappen. Isolatie langs de buitenzijde is vaak al een afdoende remedie.

  1. Ventilatie

Een passiefgebouw heeft evenwel ventilatie nodig. Voor het comfort en de gezondheid van de bewoners moet de lucht ververst worden. De oplossing bestaat in de installatie van een gecontroleerde mechanische ventilatie met dubbele stroom. De inkomende lucht wordt gefilterd – wat de kwaliteit ervan ten goede komt – en stroomt langs een warmtewisselaar die de nodige calorieën aanvoert bij koud weer of er wegneemt als het te warm is. Gebruikte of vochtige lucht wordt naar buiten afgevoerd, waarbij de warmte wordt teruggewonnen. De omgevingslucht wordt dus constant ‘vernieuwd’ en de temperatuur wordt stabiel gehouden rond 20°.

  1. Verwarming

Er wordt gezegd dat de warmte van een gewoon strijkijzer volstaat om een passiefhuis de hele winter warm te houden… Bij grote koude kan enige hulpverwarming evenwel nuttig zijn. Dat kan met een houtkachel in de belangrijkste leefruimte of een kleine elektrische radiator die naar believen verplaatsbaar is.

  1. Comfort

Een passiefhuis is aangenamer om in te wonen als de warmte gelijkmatig is, als de ingeademde lucht van goede kwaliteit is en er geen tochtstromen zijn. Daarbij komt nog het visuele comfort dankzij de permanente lichtinval die afhangt van de grootte en de inplanting van de vensters. Kers op de taart: een passiefhuis heeft ook een heel goede geluidsisolatie.

Wist u dat onze appartementen van L’Alliance geen radiatoren hebben?

Het laatste nieuws over Bouwen

Bouwen
ZOMER 2022: onze projecten in foto’s
Begin deze zomer 2022 zijn er 5 bouwwerven in aanbouw,…
Bouwen
Onze 3 bouwplaatsen in aanbouw in foto’s
Wij hebben op dit moment 3 bouwplaatsen in aanbouw waarvan…
Bouwen
Ontdek Canal Wharf vanuit de lucht!
Ontdek dan zeker de prachtige drone-beelden die we van Canal…
Bouwen
De 5 sleutels van een passiefwoning
Wist u dat het perfect mogelijk is om te leven…
Geïnteresseerd?

Contact