fbpx
Lifestyle

Belgische wijnen in opmars

Terug naar al het laatste nieuws

Belgische wijnen in opmars

België is een bierland, dat weet iedereen. Maar in de schaduw van onze Gueuzes, tripels en abdijbieren heeft de Belgische wijnbouw de laatste tien jaar een enorme groei gekend. Met dank aan de klimaatopwarming en … Ford Genk.

Nieuw is de wijnbouw niet in onze streek. Men zegt dat de Romeinen de wijn naar ce plat pays hebben gebracht, maar harde bewijzen heeft niemand daar totnogtoe voor gevonden. Wel staat vast dat er al in de zevende eeuw wijn werd verbouwd in onze streek. Toen het hier warmer werd tussen 950 en 1250 bloeide de wijnbouw zelfs helemaal op. Toen kwam er echter een Kleine IJstijd, al slaagde die er niet in alle wijnbouw te doen verdwijnen. Dat gebeurde pas veel later, toen de uitbarsting van de vulkaan Tambora in 1815 voor een wereldwijde snelle afkoeling zorgde. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw zien we weer wijnbouwers opduiken in onze contreien, waarvan de grootste ongetwijfeld het wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst is.

Ford Genk

Echt groot werd de wijnbouw in België echter niet. De afgelopen tien jaar merken we echter een versnelling op van het druivenareaal van minder dan 100 hectaren naar meer dan 450 hectaren vandaag, verdeeld over zo’n 320 wijnbouwers. Dat is nog altijd een druivenschil in vergelijking met de traditionele wijnlanden, waar sommige domeinen een grotere oppervlakte hebben dan alle wijnbouwers in België samen. Maar de trend naar schaalvergroting en verdere professionalisering lijkt wel degelijk definitief ingezet. Dat hebben we verrassend genoeg deels te danken aan de sluiting van Ford Genk. Om die economische uppercut te overleven, kreeg de provincie Limburg heel wat overheidssteun toegewezen. Een deel daarvan ging toen naar de oprichting van een professionele onderzoeksafdeling ter ondersteuning van de wijnbouwsector in ons land. Ook in andere Belgische streken krijgt de wijnbouw overheidssteun. De bekendste Belgische wijnen met een officiële Belgische Oorsprongsbenaming (BOB, bekender onder zijn Franse afkorting AOC) zijn onder meer de Hagelandse wijn, de Haspengouwse wijn, de Heuvellandse wijn en de wijnen uit de Maas- en Sambervallei. Ook in de mousserende wijn tellen we twee BOB’s voor de Vlaamse mousserende kwaliteitswijn en de Crémant de Wallonie.

Lekker fris

Naast overheidssteun profiteren wijnbouwers ook van de recente opwarming van het klimaat. In Zuid-Europa loopt het aantal zonuren zo hoog op, dat de druiven te weinig zuren en te veel suikers bevatten. Dat leidt ertoe dat wijnen fletser worden en minder frisheid hebben.

Net die frisheid is wat onze Belgische wijnen onderscheidt van wijnen uit de rest van Europa. We treffen in België dan ook vooral frisse druivenvariëteiten als Chardonnay, pinot noir en pinot gris aan. Niet toevallig klassieke rassen die ook veel voorkomen in het noorden van Frankrijk. De champagnestreek ligt uiteindelijk immers amper 250 kilometer van Brussel af. Het grootste potentieel voor België schuilt dan ook in de schuimwijn. Daarvoor gebruiken we net dezelfde methode als in de champagnestreek.

Daarom zie je op onze flessen meestal de term Méthode traditionelle staan. Grote Belgische schuimwijnen komen van wijndomeinen als Domaine du Chesnoy, Schorpion, Championnot, Meerdael en Aldeneyck, die intussen niet meer hoeven onder te doen voor hun Franse collega’s. De Chant d’Eole uit Quévy heeft dit voorjaar zelfs de prijs voor de beste mousserende wijn ter wereld ontvangen op de Internationale Wijnwedstrijd van Brussel, terwijl de Ruffus zichzelf de bekendste en best verkochte mousserende wijn van België mag noemen.

Maar ook Belgische witte wijnen zoals de Chardonnay van Chateau Bon Baron in Dinant of de Luikse Ô de Craie zijn stilaan een naam aan het maken. De absolute topwijn uit ons land komt momenteel uit Haspengouw: de Chardonnay Clos d’Opleeuw, die moeiteloos de vergelijking met de betere witte bourgogne aankan. Tal van sterrenrestaurants in ons land hebben deze wijn intussen dan ook al aan hun wijnkaart toegevoegd. Nu de rest van de wereld nog.

Dorst van gekregen? Neem hier dan eens een kijkje.

Het laatste nieuws over Lifestyle

Investeren
Waarom België zoveel Fransen aantrekt
Niet alle Fransen die in België wonen zijn fiscale vluchtelingen.…
Lifestyle
Winter in Brussel: de hoofdstad op haar mooist
Brussel staat in de winter synoniem voor de grootste en…
Lifestyle
Belgische wijnen in opmars
België is een bierland, dat weet iedereen. Maar in de…
Lifestyle
Ukkel, parel van Brussel!
Ooit beschouwd als bolwerk van de bourgeoisie onderging deze prachtige…
Geïnteresseerd?

Contact